Vectorworks, Inc. stelt met trots de nieuwe Vectorworks 2017 voor. De Engelstalige versie zal in de Benelux beschikbaar zijn vanaf 30 september. De Nederlandstalige en Franstalige release kan je downloaden vanaf 28 oktober.

Een handgreep uit de meer dan 100 updates:

Het Hulpbronnenbeheer is volledig vernieuwd. Net zoals voorheen kan je hulpbronnen maken, opzoeken en bewerken. Maar in de nieuwe versie kan je op veel meer plaatsen zoeken naar bibliotheekmateriaal, inclusief in de online Vectorworks Service Select-bibliotheken (enkel voor leden). Je leest het goed: met het nieuwe Hulpbronnenbeheer kan je online bibliotheken gebruiken. Ook de zoek- en filterfuncties zijn verbeterd. Zo kan je o.a. filteren op informatie in de metadata van een bestand. Bovendien zijn de hulpbronnen nu veel vaker dan vroeger rechtstreeks beschikbaar in de Parametrische gereedschappen. Bekijk de video.

BIM-adepten worden eveneens in de watten gelegd. Per ontwerplaag kan je een snijhoogte voor het plan instellen. De ramen houden hier automatisch rekening mee: de ramen die onder of boven het snijvlak zitten worden vereenvoudigd en in stippellijn weergegeven, terwijl de ramen die worden doorgesneden met het maximum aan detail worden getoond. Exporteer je een raam naar IFC, dan is het niet langer meer een IfcCurtainWall, maar een IfcBuildingElement met daarin een window, door en/of member. En met het nieuwe gereedschap Afvloeiing plaat kan je de afwateringspunten voor platte daken tot in detail configureren. Het gereedschap creëert automatisch de afwateringshelling. Deze hellingen en ribben kan je achteraf wijzigen, waardoor dit BIM-gereedschap een optimale flexibiliteit biedt. Bekijk de video. 

De Vectorworks Graphic Module werd ook aangepakt. Dit resulteert in een snellere navigatie (zoomen en verschuiven) die volledig gebruik maak van de multi-threading-kracht van de grafische kaart (GPU).

Teamwerk kan je nu ook combineren met werken vanop de Cloud (Dropbox, OneDrive, Google Drive en Box). Het was een van de meest gevraagde verbeteringen voor het werken in projectverband. Bovendien is het reserveren van ontwerpdelen nu ook object per object mogelijk (voorheen enkel per ontwerplaag). Zo kan je, bijvoorbeeld, werken aan enkel de vloerplaten van een groot BIM-model. Bekijk de video.

Nieuwe irrigatie-tools ondersteunen het bevloeiingsontwerp. Zo geeft het gereedschap Beregeningszone je opties om zones te creëren met een gelijke waterbehoefte. Met een Vectorworks Rekenblad controleer je daarna de waterefficiëntie. Of het nu gaat om hoofdleidingen, sprinklerkoppen, druppelsystemen, ventielen of andere systeemcomponenten: ze voldoen volledig aan de industriestandaarden en kunnen op een flexibele manier in een ontwerp(documentatie) gebruikt worden. Bekijk de video.

Gebruik Vectorworks' Web View en de Virtual Reality-mogelijkheden om ontwerpen te delen met klanten en medewerkers. Dit geeft iedereen de mogelijkheid om van waar dan ook modellen te bekijken in 3D en dit op elk mogelijk apparaat zonder bijkomende hardware. Bekijk de video.

Met de nieuwe Cable tools plan je het tracé van kabels en hou je een accurate telling bij van het aantal en de types kabels. Die informatie heb je in enkele klikken in een Vectorworks Rekenblad. Het maken van een onsite setup wordt daardoor kinderspel. Bekijk de video.

In Zichtvensters kon je eerder al het uitzicht van je tekening bijsturen via klassen. Bijzonder handig, maar Vectorworks 2017 gaat nog een stap verder en voegt daar data-records aan toe. Afhankelijk van de waarde van een (zelf gekozen) record geeft het Zichtvenster elk betrokken object een kleur. Zo kan je bijvoorbeeld met exact hetzelfde model tegelijk een Zichtvenster maken waarin elke bouwfase een eigen kleur heeft, en een Zichtvenster waarin de elke ruimte een eigen bestemmingskleur krijgt. Bekijk de video.

Alle Vectorworks-producten bevatten nu ook standaard Renderworks. In Vectorworks 2017 wordt nog meer gebruik gemaakt van wat de krachtige Cinema 4D-rendermotor te bieden heeft.

Door een eengemaakte objectenbibliotheek, de toevoeging van fixture modes, verbeterde Vision Data Export Mapping en een nieuw Send to Vision-commando genieten lichtontwerpers van minder muiskliks in Spotlight- en Vision 2017-software.

Cloud Services zijn nu vrij te gebruiken door iedereen (voorheen enkel voor Service Select-leden). Niet alleen kan je zo makkelijk jouw Vectorworksbestanden delen, medewerkers en klanten kunnen 3D-modellen ook bekijken met de mobiele app Vectorworks Nomad.

Conform de klantgerichte filosofie van Vectorworks komt meer dan 70 procent van de updates van feedback van klanten. Enkele getuigenissen:

"De nieuwe hulpbronnenkiezer in de werkbalk voor bijvoorbeeld muren, liften of planten is absoluut fantastisch." - Peter Neufeld van Limelight Lighting Design Pty Ltd, Sydney

"We zijn onder de indruk van de toegenomen navigatie-snelheid door het gebruik van de verbeterde Graphic Module in Vectorworks 2017, vooral bij het ontwerpen en het verplaatsen van grote modellen. Een enorme BIM-verbetering voor grotere projecten." - Chad Hamilton, AIA, LEED, AP, Principal Architect bij Hamilton Aitken Architects.

"Irrigatie in Vectorworks 2017 is het makkelijkste, snelste en meest accurate systeem waarmee ik ooit werkte. Het geeft ons een enorm competitief voordeel in de markt. Onmogelijk dat bedrijven een andere software in overweging zouden nemen!" - Bryan Goff, Directeur van Design + Sciences bij Grey Leaf Design.

"Ik sta echt te popelen om virtual reality voor te stellen aan klanten. Hierdoor kan ik ze een ervaring aanbieden die onmogelijk te verwezenlijken is met statische beelden." - C. Andrew Dunning, Eigenaar Landru Design.

Nieuwsgierig naar meer? Bekijk dan zeker de website voor Vectorworks 2017 (Engelstalig).

 

www.designexpress.eu © Design Express 2011 privacy tel BE 015 71 96 00 tel NL 0182 756 660