BIM in tien lessen
In het laatste e-magazine van het architectenplatform 'world architects' verscheen een artikel dat in tien korte stappen geïnteresseerde lezers inwijdt in BIM.

Wat is BIM

Boot Camp over BIM

Building Information Modelling (BIM) ligt op ieders lippen en is ontegensprekelijk een van de belangrijkste zaken die de toekomst van het ontwerpproces van gebouwen zal bepalen. Toch schrikken veel architecten er voor terug om BIM in hun kantoor te introduceren. Om er meer over te weten te komen nam John Hill, redacteur bij world architects, deel aan een eendaags BIM Boot Camp, georganiseerd door Nemetschek Vectorworks. Hij woonde zeven verschillende presentaties bij die diverse aspecten van BIM belichtten, gaande van fundamentele definities, verklaring van de begrippen Small BIM, Big BIM en Open BIM tot casestudies en voorbeelden uit de praktijk gemaakt met Vectorworks.

BIM samengevat

Wat hij uit de presentaties leerde, vatte hij samen in een verdienstelijk artikel, dat in tien stappen de verschillende aspecten van BIM duidt. Die dag, zo schrijft hij, was niet bedoeld om alle technische aspecten van BIM uit de doeken te doen. Geïnteresseerde architecten kregen wel snel een idee of BIM een haalbare optie voor hun kantoor zou kunnen zijn en op welke manier BIM bestaande workflows zal beïnvloeden. Voor degenen die weinig of niets over BIM weten, geven de tien lessen geïllustreerd met foto's een uitstekend overzicht. Op de site van 'world architects' vind je het volledige artikel 'BIM in 10 lessons'.

François Lévy: duurzaam bouwen met BIM

Een van de topsprekers van het BIM-evenement was François Lévy. Deze BIM-specialist en docent aan onder andere de Universiteit van Texas is bekend om zijn cursussen over Vectorworks, CAD en BIM (www.francoislevy.com), alsook om zijn boek 'BIM in Small-Scale Sustainable Design'. In dat boek reikt hij heldere BIM-processen aan voor duurzaam ontwerp van gebouwen. Ook in zijn presentatie concentreerde Lévy zich op het gebruik van BIM voor duurzaam bouwen. Hij legde de nadruk op eengezinswoningen, waarbij in de eerste plaats de buitenmuren (daglicht, ventilatie, enzovoorts) de mate van duurzaamheid van het hele huis bepalen ('skin-dominated buildings').

BIM en duurzaamheid

Duurzaamheid toetsen met BIM                                                                                        © François Lévy

www.designexpress.eu © Design Express 2011 privacy tel BE 015 71 96 00 tel NL 0182 756 660